zoeken

Het laatste nieuws van
Progressief Beek

Startsein voor duurzame wijk De Beekse Bron

zaterdag 19 oktober 2013

De gemeente Beek heeft de eerste concrete stappen gezet voor de bouw van Limburgs eerste 'wijk van de toekomst'. Op het terrein van de voormalige LTS Groenewald in de wijk Proosdijveld worden 35 duurzame, energieneutrale koop- en huurwoningen gebouwd. In een duurzame en openbare ruimte, met onder meer futuristische, boomvormige zonnepanelen.

Voor het project heeft Beek een voorovereenkomst gesloten met BL Huisvesting uit Gemert. Dat bedrijf won in mei 2011 met het woningplan De Beekse Bron een ontwerpprijsvraag, die de gemeente samen met de provincie Limburg uitschreef om een geschikte partij te vinden die betaalbare, duurzame en energie-arme woningen kon realiseren op de plek van de oude LTS.

Nu de onderhandelingen met dit bedrijf over het definitieve plan zijn afgerond, gaat de gemeente het bestemmingsplan aanpassen en alle noodzakelijke vergunningen in orde brengen. De verwachting is dat de bouw eind 2014 of uiterlijk begin 2015 start.

Volgens Progressief Beek wethouder Jan Bijen profiteren toekomstig bewoners niet alleen van een prettige en aantrekkelijke woon- en leefomgeving, maar ook van allerlei voordelen van duurzame huisvesting zoals besparingen op energiekosten. Ook kunnen kopers hun woning helemaal naar eigen wens en inzicht vormgeven. Zo kunnen woningeigenaren via een computerprogramma straks stap voor stap zelf kiezen voor bijvoorbeeld de kleur van de bakstenen en de woningindeling.

Het ontwerp van De Beekse Bron is door de jury (bestaande uit onder andere vertegenwoordigers van gemeente en provincie) en door publiekstemmen verkozen uit tien inzendingen. Volgens de jury sluit het ontwerp goed aan bij de beoogde doelgroep. Dat toekomstige bewoners vroegtijdig betrokken worden bij hun woning wordt als positief gezien. Ook is de jury te spreken over het hoge realiteitsgehalte en betrouwbaarheid bij de uitvoering van het plan. Inmiddels staan 23 mensen ingeschreven voor de huizen.

Bron: Dagblad De Limburger / Limburgs Dagblad